maanantai 13. syyskuuta 2010

Lähtövalmisteluja ja ensimmäinen viikko

Kaikki lähti liikkeelle keväällä, kun sain kuulla lähteväni vaihtoon Pietariin, yliopisto EngEconiin...

Halusin lähteä vaihtoon Venäjälle puhtaasti kielen takia. Olen lukenut venäjää yliopistossamme kaksi kurssia, joten pohja ei ole mikään vahvin mahdollinen. Opettajamme kuitenkin painotti että venäjää voi oppia kunnolla vain asumalla kyseisellä maaperällä, eikä pelkästään lukemalla yliopiston tarjoamia kursseja. Niimpä otin vinkistä vaarin ja päätin täyttää hakupaperit kun hakuaika alkaisi. Pakko myöntää ettei tilanne ollut helpoin mahdollinen, sillä olin kaveriporukastani ainoa joka lähti yksin vaihtoon ja muiden matkakohteet edustivat tyyliä Thaimaa, Bali, Valencia sekä Kalsruhen. Suuri ja tuntematon susirajan toispuolinen aiheutti tietty ennakkoluuloja, mutta myös kaipaamaani jännitystä sillä olin lähdössä täysin uuteen ympäristöön ja paikkaan josta kaikki eivät välttämättä unelmoi.

Varsinaiset lähtövalmistelut olivat loppujen lopuksi hyvin simppelit. Paperisotaa ei joutunut käymään oikeastaan yhtään ja tärkein tehtävä olikin vain viisumin sekä rokotusten hankkiminen. Koulu hoiti kaikki asumiseen ja opiskeluun liittyvät asiat joten niistä ei tarvinnut ressata sen enempää. Koulusta oltiin sähköpostitse yhteydessä jo kesäkuussa ja kerrotiin kaikki oleellisimmat asiat tulevaa vaihtoa ajatellen. Tämän jälkeen en juurikaan kv-toimiston väestä enää kuullutkaan, mutta toisaalta viesti sisälsi kaiken oleellisimman.

Matkaan pääsin vihdoin 5.9 ja lentoni lähti seutulasta  klo. 13.50. Tunnin lento sujui oikein hyvin ja tarjoilut olivat mitä parhaimmat, niin pieni tölkki omenamehua, että hyvä ettei tarvinnut pinsettejä sen avaamiseen. Jännittävin tilanne sattui ehdottomasti Pietarin lentokentällä, jossa minua piti olla jonkun koululta vastassa. No vaikea arvata oliko siellä sitten ketään.. Odottelin parisenkymmentä minuuttia ja näin tytön, kädessään Engecon-kyltti. Ainut ongelma oli että kyltissä luki jonkun saksalaisen nimi eikä minun. Tyttö kertoi olevansa vastassa ainoastaan tätä saksalaista heeboa, mutta soitettuaan koululle sanoi ottavansa myös meikäläisen mukaansa. Kevyt apina tippui niskasta!! Pikkubussi kultetti meidät Hotelli Engeconille, joka on vaihto-opiskelijoille tarkoitettu asuntola. Sain kirjattua itseni ongelmitta asuntolaan, mukava täti tiskin takana kertoi kämppikseni olevan Max. Marssin sitten kamojeni kanssa ylimpään kerrokseen ja tulevaan kotiini.. Huone on oikein viihtyisä ja melko vastikään rempattu. Yhteiset tilat sekä suihkut ja vessat on myös tosi siistit, paljon paremmat mitä olin odottanut!! Kämppikseni on kotoisin Pietarista, mutta opiskelee Saksassa. Nyt hän on vaihdossa kotikaupungissaan, mielenkiintoista!! Max näytti ekana iltana mukavan ravintolan ja opasti automaatille, josta voisi nostaa paikallista valuuttaa. Kaiken kaikkiaan vaikuttaa oikein mukavalta tyypiltä!

Maanantai aamusta ei sitten ollutkaan mitään tietoa, sillä kämppikseni suorittaa erilaista vaihto-ohjelmaa kuin muut vaihtarit täällä. Menin sitten syömään aamupalaa puoli ysin maissa ja tapasin saksalaisen tytön keittiössä. Hän kertoi, että lähtisimme porukalla koululle infotilaisuuteen kymmeneltä. Kympiltä sitten näin ensimmäisen kerran koko vaihtariporukkamme. Poppooseen kuuluu saksalaisia, ranskalaisia, suomalaisia, tsekkejä, unkarilaisia sekä yksi hollantilainen. Maanantaina sain sitten hoidettua oikeastaan kaikki paperisotkut kuntoon ja kaikki sujui oikein mallikaasti. Olin lukenut kymmeniä matkaraportteja Pietarista, joissa jokainen vuorotellen kiroaa venäläistä byrokratiaa ja miten saa jokaisen paperiasian kanssa tapella tuntikausia. Olin varautunut tähän kyllä, mutta EI!! Ei oo tarvinnut jonottaa oikeastaan missään vielä yhtään ja kaikki on sujunut kuin lasten leikki, jopa puhelinliittymän sain hankittua ilman mitään ongelmia. Asuntolassakin on langaon netti, joten senkään kanssa ei tarvinnut tapella ollenkaan kunhan tajusi pyytää respasta käyttäjätunnuksen ja salasanan. Varmaa on että vastoinkäymisiä tulee vielä ja paljon, mutta täytyy koittaa vaan varautua kaikkeen ja pitää mieli avoimena ni eiköhän tästä hengissä selvitä.

Ensimmäinen viikko menikin kaupunkiin ja ihmisiin tutustuen. Kaikki vaihtarit vaikuttaa todella mukavilta ja avuliailta. Eniten on tullut vietettyä aikaa tsekkiläisen Zdenekin ja unkarilaisen Martsin kanssa, jotka ovat todella samanhenkisiä kuin allekirjoittanut. Keittiö sijaitsee asuntolan ylimmässä kerroksessa ja siellä on lähes joka ilta istuttu porukassa, ainakin tähän asti. Paikalliseen tapaan näköjään kuuluu että aina joku vaihtari tulee keittiöön ja lyö vodkalekan pöytään jakoon.. Siinähän ne illat on kulunu oikein rattoisissa merkeissä!! Viikkoon mahtui myös vierailu Baltikan oluttehtaalla, joka oli mielettömän kokoinen mesta. Kierroksen lopuksi oli sitten järjestetty "maistiaiset", joten jokaiselle jäi varmasti exkursiosta hyvä maku suuhun. Torstaina lähettiin kaheksan vaihtarin voimin Pietarhoviin, jonne oli non kahen tunnin matka. Ekana mentiin metrolla Baltiskajalle josta matka jatkui pikkubussilla kohti Pietarhovia. Ongelma oli kuitenkin ettei bussissa ollut istumapaikkoja enää kun kolmelle, mutta kuski sanoi että kyytiin vaan.. matka kestää n. 20min. Kuusi istui sylikkäin ja Martsi sekä meikäläinen seistiin. No kyl sen parikymmentä minuuttia olis ihan siinä rallissa seissykkin, mut kuskilla oli vissiin jotain häikkää aikakäsityksessä, sillä todellisuudella matka kesti yli tunnin. Mut ehdottomasti oli Pietarhovi käymisen arvoinen paikka ja sääkin oli aurinkoinen, joten aavot!! Launtaina oltiin Zdenekin ja muutaman ranskalaisen kanssa katsomassa Dj Tiestoa ja voin kertoa ettei kaveri turhaan majaile maailman Dj-rankingin ykkösenä!!


Tältä näytti aikansa keisarin kesäasunto, Pietarhovi

Tänään olikin sitten vapaapäivä, sillä koulumme vietti 104-vuotis synttäreitään. Käytiin Zdenekin kanssa katsastamassa yksi kuntosali, joka olikin ihan kelpo mesta. Matkaa sinne kyllä on noin 40 minuuttia, mutta toisaalta se on melko edullinen (750 ruplaa kuussa). Huomenna, tiistaina, pitäsi sitten luentojen vihdoin alkaa. Pieni ongelma on kuitenkin matkassa, sillä kellään ei ole tietoa mihin aikaan luennot alkavat ja missä.  Kv-toimiston väki lupasi ilmoittaa huomenna mihin pitää mennä ja milloin, joten täällä ei tunnuta moisista pikkuasioista hirveästi ressattavan..

Koitan ainakin pari kertaa päivittää blogiani kuussa, jotta pysytään edes suurin piirtein kärryssä mukana. Pakko kyllä myöntää, etten ole liian aikaansaava tällaisissa asioissa, mutta koitetaan koitetaan!!

From Russia with love!

1 kommentti:

  1. Hyvää kamaa Olli!

    Aika tempun teit, kun tohon maahan lähdit. Itsellä on tosta maasta juuri sellainen käsitys et kun lentokentälle kone laskeutuu niin joku lentokentän vartija ryöstäisi mut heti. Mut hyvä homma, et sulla on reissu alkanut hyvissä merkeissä. Ei ehkä ihan tavallisin vaihtokohde ja hyvä niin...

    Innolla odotan sun päivityksiäs tänne, tää lähti seurantaan kyllä.

    T: Olli Takala

    VastaaPoista